Control, Refusal, Trust and Care bookcover
Waag Futurelab BY-NC-SA

Toolkit voor verandering in de culturele sector

Werken in de culturele sector brengt uitdagingen met zich mee. Werk je als kunstenaar/ontwerper/creatief, afhankelijk van de huidige digitale infrastructuur? Ben je een creatieve programmeur met een kritische houding ten opzichte van algoritmen en de sociale media van Big Tech? Of ben je werkzaam in een culturele organisatie of overheidsinstelling en vraag je je af welke vorm van bestuur kan worden gebouwd op basis van vertrouwen in dit digitale tijdperk? Dan is deze toolkit voor jou.

De toolkit beschrijft methoden en strategieën voor het veranderen van de voorwaarden van cultureel werk. Het is gestructureerd onder vijf thema's: REFUSE, CONTROL, METHODS, TRUST en CARE. De toolkit verkent projecten die onder andere laten zien hoe speelse interventies algoritmische controle onthullen, hoe techno-solutionisme en greenwashing geweigerd kunnen worden, en hoe feministische ontwerpprincipes geïmplementeerd kunnen worden. De toolkit richt zich op hoe je programma's of gedragsregels kunt ontwikkelen, of hoe je als culturele instellingen of kunstenaars/collectieven de status quo kunt uitdagen om te werken aan een meer rechtvaardige en eerlijke toekomst. Ook biedt de toolkit manieren om na te denken over structurele en systemische verandering op institutioneel en sectoraal niveau.

De toolkit is Engelstalig.

Download the toolkit

Gepubliceerd

project

EU official flag

Artsformation has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 870726.